De vraag

De Bibliotheek van Ieper zocht naar meer dan alleen nieuwe meubels; ze verlangden naar een volledige herziening van het totaalconcept.

Hun missie: de bibliotheek transformeren tot een plezierige beleving voor jong en oud. Geen doolhof van torenhoge boekenkasten, maar een ruimte waar boeken op een uitnodigende manier kunnen worden beleefd. Of je nu alleen wilt genieten van een goed boek in een knusse cocon of je laten meeslepen door voorleesverhalen in groepsverband, de nieuwe bib biedt voor ieder wat wils.

Daarnaast is er een speelotheek geïntegreerd, waar kinderen gemakkelijk hun weg kunnen vinden en spelenderwijs kunnen ontdekken. Met onze Hageland Educatief touch heeft de bib een speelse en unieke inrichting gekregen die echt opvalt.

Ontwerp voorleeshoek bib
Ontwerp inrichting bibliotheek

Het ontwerp

In het ontwerp werd gekozen voor maatwerk met organische vormen in esdoornmotief en zachte groen- en witaccenten die de reeds aanwezige rood- en grijstinten verzachten. Deze zorgvuldig gekozen stijlbreuk brengt de oude en nieuwe elementen samen tot een evenwichtige totaalinrichting van de bib.

C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 30
C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 31
C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 36
C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 40

Voorlezen is leesplezier doorgeven aan kinderen.

Gezellige voorleesmomenten organiseren? Dat kan de bibliotheek verzorgen in de voorleeshoek, met een groot rond leesmeubel waar zowel boeken als kindjes knus kunnen zitten.

Het grote, transparante gordijn zorgt voor een vleugje mysterie en gezelligheid in de voorleeshoek. Dit vormt een geheel waar verhalen echt tot leven kunnen komen!

Er is geen grotere vrijheid dan de vrijheid om te verdwijnen in de bladzijden van een goed boek.
C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 43

Doorheen de bibliotheek zijn er verschillende plekjes waar kinderen zich even kunnen terugtrekken en helemaal in hun boek of strip kunnen duiken, knus in een leesholletje of op een bankje aan de patio.

Op deze manier wordt de bibliotheek een plaats waar kinderen hun eigen plekje kunnen vinden en met plezier naartoe komen!

C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 6
C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 15
C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 28

Speelotheek

Waar leesplezier naadloos overloopt in speelplezier!

De bib van Ieper biedt niet alleen leesplezier, maar ook heel wat speelplezier. Bij de inrichting is gezorgd voor een mooie integratie en balans tussen de jeugdafdeling van de bibliotheek en het speelotheekgedeelte.

C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 5
C By Anna Fotografie Hageland Educatief Bib Ieper 22

Van groot tot klein speelplezier!

Nieuwsgierig naar wat je allemaal kunt uitlenen?

Geen zorgen, alles heeft zijn plaatsje en kan makkelijk worden teruggevonden via de verschillende categorieën.

Onze maatwerkkasten bieden ruimte aan spellen om de grove motoriek te stimuleren. Wat dacht je van een potje minigolf?

Er is ook een golf aan gezelschapsspelletjes en puzzels om uit te lenen. Ook het grotere speelgeweld is terug te vinden in de kast, zoals fietsjes en driewielers.

De presentatietafels prikkelen de bezoekers en geven een plek waar speelgoed in de kijker kan worden gezet. Zo kunnen bezoekers worden geïnspireerd om ook eens te kiezen voor speciaal speelgoed uit de speelotheek.

Bib inrichting
Een resultaat dat mag gezien worden!
Jullie hebben fantastisch werk geleverd. Alle collega's en bezoekers zijn lovend. De stijlbreuk wordt duidelijk gewaardeerd. De nieuwe maatwerk meubels, samen met het tapijt en gordijn, vormen een gezellig geheel en de muurtekening komt nog beter tot zijn recht. Top werk!
Alexander Declercq - Directeur bibliotheek & archief

Benieuwd hoe jouw inrichting eruit kan zien? We bekijken graag de mogelijkheden met jou.